Malaysia Mahu Bukan Militerisasi di Laut China Selatan

Putrajaya lancar rangka kerja dasar luar negeri yang antara lain berjanji untuk mengambil pendekatan tidak sejajar dalam pertikaian antara kuasa utama.
Hadi Azmi & Ray Sherman
2019.09.18
Kuala Lumpur, Malaysia
190918-MY-mahathir-1000.JPG Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad dan Menteri Luar Negeri, Saifuddin Abdullah memegang satu salinan Kerangka Kerja Dasar Luar Negara yang baru dilancarkan di pusat pentadbiran Putrajaya, 18 September 2019.
[Reuters]

Malaysia pada Rabu memperkenalkan kerangka Dasar Luar Negeri pertama kerajaan Pakatan Harapan yang mahu bukan militerisasi di Laut China Selatan serta bertegas yang negara itu akan terus mengekalkan ‘rangka panduan’ terhadap hubungan saling menguntungkan dengan kuasa besar.

Kerangka Dasar Luar Malaysia Baharu yang bertajuk ‘Perubahan Dalam Kesinambungan’, setebal 80 muka surat itu dilancarkan oleh Perdana Menteri Mahathir Mohamad di pusat pentadbiran negara Putrajaya, dilihat sebagai satu hala tuju kepada perlaksanaan dasar luar Malaysia baharu.

Walaupun dasar luar negara tidak secara khusus menyebut China atau Amerika Syarikat, ia memberikan sudut pandangan yang jelas di Laut China Selatan sejak Mahathir memberitahu Naib Presiden Amerika Syarikat, Mike Pence di Singapura tahun lalu bahawa negaranya tidak mahu melihat kapal perang di laut yang dipertikaikan di perairan rantau itu.

"Dalam hubungannya dengan kuasa-kuasa besar, Malaysia akan mengamalkan dasar dan pendekatan yang tidak sejajar," kata dokumen kerangka itu sambil menekankan bahawa Mahathir "mencadangkan untuk tidak ada ketenteraan [militarization] di Laut China Selatan dan perairan serantau itu dijadikan kawasan keamanan, persahabatan dan perdagangan".

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, kapal perisai Tentera Laut Amerika Syarikat telah berlayar di Laut China Selatan sebagai sebahagian daripada "kebebasan operasi navigasi". Tindakan-tindakan itu telah membawa tuduhan daripada China bahawa Amerika Syarikat telah menceroboh perairan wilayahnya.

Tetapi penganalisis keselamatan mengatakan bahawa Beijing, yang mendakwa hampir semua Laut China Selatan miliknya, juga telah memasang sistem peluru berpandu anti pelayaran anti-kapal dan sistem peluru berpandu ke udara di tiga pulau di Spratlys, sebuah kumpulan atolls dan pulau-pulau yang dipertikaikan yang kaya dengan mineral - wilayah yang juga menjadi rebutan antara Brunei, Malaysia, Filipina, Vietnam dan Taiwan.

Dalam rangka kerja dasar luar negeri, Malaysia berkata ancaman keselamatan kerana tuntutan bertindih di perairan rantau itu "telah terkandung dengan baik dan berkesan dan diuruskan secara diplomatik," tetapi ia menekankan bahawa "terdapat beberapa titik kilat yang mungkin menimbulkan krisis atau perang jika tidak ditangani dengan baik".

Mahathir, dalam ucapannya semasa majlis pelancaran dasar luar negara itu berkata ‘multilateralisme’ berada di bawah ancaman, seperti yang dinyatakan beliau bahawa "negara-negara yang berkuasa [adalah] secara unilateral memaksakan kehendak mereka kepada orang lain".

"Malaysia amat prihatin terhadap perkembangan ini," katanya tanpa mengulas lanjut.

China dan sepuluh negara Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) telah mengadakan rundingan yang disebut sebagai "Kod Tata Laku", satu perjanjian yang bertujuan untuk menghindari tindakan agresif oleh negara yang menuntut di wilayah-wilayah yang dipertikaikan di perairan tersebut.

Komen Mahathir hadir beberapa hari selepas kapal pemusnah Tentera Laut AS, Wayne E. Meyer belayar berhampiran pulau-pulau yang dituntut oleh China di perairan yang sibuk, dalam langkah yang mungkin mencetuskan kemarahan China.

Mengikhtiraf keganasan sebagai isu yang rumit

Sebagai sebahagian daripada dasar luar negaranya, Malaysia "akan terus menjadi peserta yang kuat dan aktif dalam usaha global untuk memerangi keganasan dan ekstremisme, dalam semua bentuk dan manifestasi," kata kerangka dokumen itu.

"Mengatasi masalah keganasan memerlukan kehendak politik yang kukuh dan tulen," katanya, sambil menekankan bahawa pertempuran itu memerlukan "pelan tindakan holistik, garis panduan yang jelas dan sistematik, penglibatan berkesan pelaku bukan negara, serta perkongsian maklumat telus "antara negara-negara yang terlibat dalam pertikaian.

Sekurang-kurangnya 154 rakyat Malaysia menyertai lebih 40,000 pejuang asing dari 110 negara berusaha menjadi pejuang kumpulan pengganas, termasuk Negara Islam, di Syria dan Iraq, menurut penganalisis keselamatan.

Sebagai sebahagian daripada kempen anti-keganasannya, negara yang majoriti penduduknya beragama Islam sebanyak 32 juta orang akan mempromosikan peranan Pusat Serantau Asia Tenggara bagi Anti-Keganasan sebagai titik rujukan mengenai isu-isu militan, kata dasar kerangka luar negeri itu.


Muatnaik komen

Tambah komen anda dengan mengisi borang di bawah dalam teks biasa. Komen diluluskan oleh moderator dan boleh disunting mengikut Syarat Penggunaan BeritaBenar. Komen tidak muncul dalam masa nyata. BeritaBenar tidak bertanggungjawab ke atas isi kandungan kiriman. Tolong hormati pendapat orang lain dan lapor ikut fakta.