PM Malaysia Bercakap Mengenai China, Kuasa Serantau, Saingan Politik Dalam Temu Bual Dengan BeritaBenar

Pemimpin berusia 94 tahun itu menyuarakan pandangan pragmatiknya mengenai apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh negara-negara Asia Tenggara.
Kate Beddall & Nani Yusof
2019.09.27
New York
190927-MY-MahathirNYC620.jpg Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad, ketika ditemu bual oleh BeritaBenar di sebuah hotel di New York, 26 September 2019.
[Ihsan Pejabat Perdana Menteri]

BeritaBenar berpeluang menemu bual Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad pada Khamis, di luar Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di New York yang sedang berlangsung minggu ini.

Pada usia 94 tahun, Mahathir adalah ketua negara yang paling tua di dunia, selepas beliau mengetuai parti-parti pembangkang Pakatan Harapan mencipta kemenangan besar dalam pilihan raya umum Malaysia pada 2018. Pemimpin kuat itu pernah berkhidmat sebagai PM dari 1981 hingga 2003 tetapi keluar daripada parti yang pernah diterajuinya dan menyapu bersih kuasa dengan berjanji untuk menghapuskan rasuah dan membawa perubahan kepada negara yang mempunyai berbilang kaum dan agama itu.

Perdana menteri itu menjawab soalan-soalan merangkumi pelbagai topik yang berkisar tentang polarisasi perkauman di negara itu kepada peranan China di rantau tersebut, hinggalah tentang Low Taek Jho, lelaki yang menjadi tumpuan dalam skandal kewangan 1MDB Malaysia.

Beliau berkata Malaysia, sebagai sebuah negara majoriti Islam, mesti berhati-hati dengan "tidak menentang China" mengenai pelbagai isu termasuk penindasan Beijing terhadap pertikaian minoriti dan pertelingkahan minoriti etnik Uyghur di Laut China Selatan.

Mahathir juga bercakap mengenai usaha Kuala Lumpur untuk membincangkan tentang rundingan damai di Selatan Thailand, dengan menyatakan bahawa Bangkok tidak akan membenarkan kebebasan atau autonomi berlaku di wilayah itu.

Berikut adalah petikan daripada temu bual berkenaan yang telah disunting untuk memberi kejelasan.

Mengenai politik di tanah air

BeritaBenar (BB): Adakah Pakatan Harapan sudah menunaikan janji-janji pilihan rayanya, seperti memansuhkan SOSMA [Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas)] dan Akta Hasutan? Pada masa lalu, Tun menyifatkan undang-undang tersebut sebagai zalim.

Perdana Menteri Mahathir Mohamad (MM): Benar. Tetapi, semasa kami membuat manifesto, kami tidak mempunyai maklumat lengkap tentang keadaan itu.

Sekarang kami faham bahawa jika kami tergesa-gesa menghapuskan undang-undang tersebut, kemungkinan akan adanya reaksi yang tidak memanfaatkan Malaysia. Polis berpendapat bahawa undang-undang ini, jika ia tidak digunakan untuk tujuan politik, ianya masih berguna.

BB: Oleh itu, apakah ia tidak akan dimansuhkan, kerana ia masih berguna?

MM: Kami sedang mengkajinya semula. Kami tidak mahu salah guna kuasa yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu dilihat berlaku dalam kerajaan kami.

BB: Parti-parti Islam utama di Malaysia telah membentuk satu kerjasama dan mungkin mencabar pakatan parti pelbagai kaum anda pada pilihan raya akan datang, pada 2023. Apakah kerjasama baru ini boleh memburukkan lagi polarisasi kaum dan agama di Malaysia?

MM: Mungkin ada, pada tahap tertentu. Tetapi, pada masa lalu, kami pernah mempunyai pengalaman berkempen menentang PAS [Parti Islam Se-Malaysia], yang cuba menggunakan agama untuk mendapatkan populariti, tetapi mereka tidak pernah berjaya melakukannya.

BB: Apa yang akan dilakukan kerajaan Tun untuk menangani persepsi bahawa kerajaan tidak menyokong orang Melayu dan tidak menyokong Islam?

MM: Itu adalah propaganda pembangkang. Mereka cuba mempergunakan orang Melayu dan nampaknya bercakap bagi orang Melayu untuk mendapatkan sokongan, terutamanya di kawasan luar bandar. Tetapi, mereka tahu bahawa sebelum ini, UMNO telah mengetepikan orang Melayu semasa ia dipimpin oleh Najib. Oleh itu, saya rasa mereka tidak mempunyai kredibiliti itu.

Walau apapun, kami dapati ramai ahli UMNO telah meninggalkan parti itu. Baki ahli yang ada masih berusaha untuk memulihkan parti tersebut, dan mereka berpendapat dengan memainkan kad orang Melayu, mereka mungkin boleh melakukannya tetapi saya rasa pengaruh mereka tidak mencukupi untuk membolehkan mereka membuat kemunculan semula.

Mengenai isu serantau

BN: Dalam beberapa hari yang lalu, Tun memberitahu bahawa pada dasarnya dunia tidak boleh melakukan apa-apa mengenai kebakaran hutan di Indonesia atau Brazil. Jadi, apakah Tun rasa, tiada apa pun yang boleh dilakukan sekarang.

MM: Pada masa ini, tidak. Tetapi, saya fikir walaupun Indonesia amat sedar tentang perkara ini ... Saya rasa mereka sendiri menderita. Saya yakin mereka akan berusaha untuk mengurangkan insiden kebakaran hutan.

BB: Semasa bercakap mengenai isu Rohingya di Columbia University semalam, Tun juga hadirin yang melontarkan kata-kata pesimis, yang pada dasarnya menyatakan bahawa tiada apa yang dapat dilakukan apabila sesebuah kerajaan benar-benar bertindak kejam terhadap rakyatnya. Kita boleh berceramah, kita boleh berdoa, kita boleh meminta mereka supaya "jangan melakukan perkara itu," tetapi mereka boleh terus melakukannya kerana kita tidak menyerang negara-negara yang cuba menghapuskan rejim sedemikian. "

Tetapi, apakah ada sesuatu, atau langkah-langkah yang boleh diambil di antara pencerobohan dan kata-kata, dan bukankah ASEAN yang seharusnya melakukan perkara itu?

MM: Kami ada melakukan perkara itu, tetapi ia kelihatan seperti perkara ringan, seperti cuba membantu orang yang menderita, jika mereka berpindah, jika mereka berhijrah, kami akan menjaga mereka. Terdapat 100,000 orang daripada mereka di Malaysia, kita tahu anak-anak mereka tidak ke sekolah, kita perlu menyelesaikan masalah ini, yang boleh kita lakukan, tetapi di luar Myanmar.

Dalam Myanmar, tidak banyak yang boleh kami lakukan. Walaupun sesetengah orang mendakwa bahawa mereka boleh melakukannya, tetapi selagi ia melibatkan Rohingya, tempat itu adalah tidak selamat dan mereka enggan pulang ke sana.

BB: Melihat kepada masalah jerebu, dan krisis Rohingya, dengan kedua-duanya telah berterusan sejak beberapa dekad lamanya, perlukah ASEAN menimbang semula dasar tidak campur tangannya?

MM: Kami sendiri sebenarnya tidak cukup kuat, kami tidak boleh berbuat demikian. Tetapi kuasa besar boleh melakukannya. Sebagai contoh, dalam kes Saddam Hussein, mereka masuk (ke negara itu), mereka fikir mereka boleh melakukan tugas yang perlu dilakukan dalam masa tiga bulan, lalu mereka masuk, tetapi anda pun tahu, ia sebenarnya mengambil masa yang jauh lebih lama.

Mengenai Kemboja, dunia tidak melakukan apa-apapun. Dua juta orang dibunuh, dan dunia tidak melakukan apa-apapun. Kami tahu tentang semua perkara itu, tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana ia adalah "urusan dalaman (negara itu)".

Mengenai rundingan damai di Selatan Thailand


BB: Malaysia adalah fasilitator bagi rundingan damai di Selatan Thailand. Perlukah Malaysia meneruskan peranan ini? Ada yang menyatakan bahawa Malaysia tidak boleh menjadi neutral berikutan hubungan etnik dengan pemberontak, atau kerana ia melindungi sempadannya.

MM: Kami akan meneruskan usaha kami untuk memujuk peserta Thailand ini, supaya menghentikan tindakan yang menyebabkan ramai orang terbunuh, orang yang tidak berdoa salah, orang yang bukan berada dalam tentera. Mereka perlu ambil kira perkara ini, jika tidak, dunia akan marah kepada mereka.

Sebaliknya, seperti yang anda tahu, kami telah berusaha bertahun-tahun lamanya di Filipina, dan akhirnya, kami berjaya kerana kerajaan Duterte bersetuju untuk memberikan autonomi, tetapi ini tidak berlaku di Thailand. Dari awal lagi mereka memberitahu bahawa tidak akan ada autonomi. Dan, kami juga merasakan bahawa peperangan tidak akan menghasilkan autonomi atau kemerdekaan, jadi, adalah lebih baik mencari jalan yang lebih selamat, terima hakikat bahawa Thailand tidak akan memberikan mereka kebebasan.

BB: Beberap pemimpin pemberontak berkata mereka tidak mahu Malaysia menjadi fasilitator, atau mungkin mereka mahu mendapatkan fasilitator lain yang lebih neutral, mungkin dari sebuah negara Eropah. Dan BRN [kumpulan pemberontakan Barisan Revolusi Nasional] berkata perkara yang sama semasa sambutan ulang tahunnya.

MM: Ya, jika boleh dan jika ia diterima oleh kedua-dua pihak, pemberontak dan kerajaan, jika mereka bersetuju, kami tidak ada halangan terhadap sesiapa sahaja yang mampu menjadi fasilitator.

BN: Kerajaan Thailand telah memperkenalkan seorang perunding utama yang baru bagi pihak kerajaan. Bolehkah Tun mengulas perkara ini? Adakah Tun rasa bahawa ini hanya akan memperlahankan proses rundingan damai?

MM: Kami akan cuba bekerjasama dengan pemimpin baru ini, kerana kami hanya mahu mencari kaedah supaya tidak ada lagi rusuhan dan pada pendapat kami, Thailand tidak mungkin akan membenarkan mereka mendapatkan autonomi atau kemerdekaan, dan mungkin juga boleh menyebabkan Thailand untuk bertindak lebih keras, dan ramai lagi yang boleh terbunuh.

Saya memandang tinggi kepada mereka yang berani dan patriotik, tetapi apa gunanya jika tidak mendapat hasil yang dicita-citakan?

Mengenai Etnik Uyghur, ASEAN dan China

BB: Para pemimpin Malaysia, terutamanya Tun, terkenal kerana lantang bersuara mengenai Palestin dan Muslim Rohingya. Tetapi setakat ini, tidak banyak tentang etnik Uyghur.

Agensi entiti pertubuhan kami, Radio Free Asia (RFA), telah membongkar kisah ini, dengan melaporkan bahawa satu juta etnik Uyghur telah ditahan tanpa kerelaan mereka dan tertakluk kepada doktrin politik, tidak diberi makanan yang mencukupi,  berada dalam keadaan penuh sesak. Baru-baru ini, seorang wartawan bebas dari  Jordan, melawat Wilayah Autonomi Xinjiang dan menggambarkannya sebagai sebuah penjara besar. Wanita itu berkata bahawa "laporan itu adalah benar belaka."

Mengapa pemimpin negara-negara Islam tidak bersuara apabila ia membabitkan etnik Uyghur, secara relatifnya, dan adakah ia mempunyai kaitan dengan China?

MM: Ini kerana China adalah negara yang sangat berkuasa. Kami tidak boleh cuba dan melakukan sesuatu yang akhirnya gagal, oleh itu, adalah lebih baik untuk mencari cara lain yang kurang ganas supaya tidak terlalu menentang China, kerana China memberi manfaat kepada kami.

Sudah tentu, ia adalah rakan dagangan besar kami, dan kami tidak mahu melakukan sesuatu yang akan gagal, dan dalam proses itu, juga, kami yang akan sengsara.

BB: ASEAN dan China telah membincangkan tentang kod tata laku di Laut China Selatan sejak dua dekad yang lalu, dan kini Malaysia dan China, seperti yang dilaporkan baru-baru ini, telah bersetuju dengan mekanisme dua hala untuk menyelesaikan pertikaian laut. Adakah negara-negara ASEAN mengetepikan pendekatan pelbagai hala?

MM: Tidak. Kami masih mahu bekerjasama tetapi tanggapan kami bergantung kepada seberapa banyak kami terdedah. Apabila mendapati kami dipilih oleh China bagi beberapa tindakan, saya rasa negara-negara ASEAN yang lain tidak berupaya untuk menghentikannya. Oleh itu, suka atau tidak, kami perlu berurusan sendiri dengan China.

Begitu juga dengan Filipina. Walaupun ASEAN mahu bekerjasama, ada perkara-perkara yang tidak dapat dilakukannya. Oleh kerana itu,  walaupun kami bekerjasama tanpa sebarang keganasan, jika boleh, kami mahu berdiri teguh pada sesuatu, tetapi jika China mengambil tindakan, kami tidak berada dalam kedudukan untuk menentang atau bertindak terhadap mereka.

BB: Saya mendengar Tun bercakap dengan sangat pragmatik dan fatalistik, bahawa Tun tidak boleh bercakap menentang China, jika ia adalah salah dari segi moral, atau jika ia berkaitan dengan wilayah; perkara-perkara ekonomi dan semangat China menjadikan ia sukar untuk dilakukan.

MM: Ya, kami harus menerima hakikat bahawa China adalah suatu kuasa besar. Anda tahu, negeri-negeri Melayu telahpun wujud berhampiran China sejak dua ribu tahun yang lalu. Kami dapat bertahan kerana kami tahu cara membawa diri kami.

Kami tidak mahu bertindak agresif sedangkan kami tidak mempunyai kapasiti, oleh itu, kami menggunakan cara lain. Pada masa lalu, kami menghantar bunga emas dan perak ke China setiap tahun sebagai suatu simbol bahawa kami, secara praktiknya, tunduk kepada mereka.

BB: Satu lagi soalan lain mengenai China. Kapal-kapal peninjau China yang dilaporkan menjalankan penyelidikan berkaitan dengan penerokaan minyak dan gas, telah dilihat berada di zon ekonomi eksklusif Malaysia di utara Borneo. Adakah mereka mendapatkan kebenaran kerajaan untuk beroperasi di perairan Malaysia?

MM: Tidak. Mereka tidak mendapatkannya. Dan, kami memantau apa yang mereka lakukan, kami melaporkan apa yang mereka lakukan, tetapi kami tidak menghalau mereka atau cuba bertindak agresif.

BB: Di manakah Jho Low? Negara manakah yang melindungi beliau? Adakah Tun berbincang perkara ini dengan Xi Jinping semasa lawatan Tun ke China?

MM: Saya tidak membincangkannya. Ada pihak yang menyatakan bahawa Jho Low berada di China. Saya tidak membangkitkan soalan itu, tetapi pihak polis, mencari bukti mengenai keberadaannya, dengan segelintir orang menyatakan beliau berada di China. Saya yakin bahawa IGP [Ketua Polis Negara] akan menghubungi rakan sejawatannya di China untuk mendapatkan pengesahan, jika boleh, dan bukti bahawa beliau [Jho Low] berada di China.

Mengenai Korea Utara

BB: Bagaimana senjata kimia yang digunakan dalam pembunuhan Kim Jong Nam boleh masuk ke Malaysia?

MM: Banyak benda yang masuk ke Malaysia. Baru-baru ini, kami menemui lima tan kokain. Terdapat laluan tertentu di mana banyak barangan larangan dibawa masuk ke dalam Malaysia. Kami tidak tahu bagaimana ia masuk, dan barang itu bukanlah besar, ia kecil sahaja, manakala sejumlah besar dadah yang masuk ke Malaysia, kadang kala kami dapat merampasnya dan ada masanya tidak dapat.

BB: Kedua-dua wanita muda yang didakwa membunuh Kim Jong Nam telahpun pulang ke negara mereka. Kes pembunuhan itu sudahpun ditutup. Jika diimbau, adakah Malaysia melakukan perkara yang betul dengan membenarkan diplomat Korea Utara meninggalkan negara itu bersama-sama mayat Kim Jong Nam? Apakah Tun akan mengambil tindakan berbeza sekiranya Tun berada dalam kerajaan pada masa itu?

MM: Saya tidak tahu pemikiran kerajaan sebelumnya, tetapi saya fikir mereka juga mahu mengelakkan konfrontasi dengan negara lain. Dasar utama Malaysia adalah untuk bersahabat dengan semua negara. Kami tidak mahu mempunyai masalah dengan mereka, atau sebarang konflik dengan mereka.

Oleh itu, saya rasa berdasarkan perkara itu, mereka membenarkan mayat itu dibawa pulang. Walaupun selepas saya sudah menjadi perdana menteri, saya perlu berfikir dengan teliti tentang menghantar pulang mayat itu. Kami mungkin terpaksa berdepan dengan masalah.

BB: Apakah masa depan hubungan dengan Korea Utara? Adakah kerajaan akan membuka semula kedutaan Malaysia di Pyongyang?

MM: Saya rasa kami akan (berbuat demikian).

BB: Ada yang menyatakan bahawa Malaysia tidak mengambil pendirian tegas terhadap sebuah negara yang dianggap sebagai penyangak.

MM: Ya, ia adalah penyangak pada mata banyak negara lain. Kami pernah mempunyai hubungan diplomatik dengan Korea Utara dalam tempoh masa yang panjang. Saya sendiri melawat Korea Utara ketika saya menjadi timbalan perdana menteri.

Ini adalah sebahagian daripada dasar kami untuk mempunyai hubungan baik dengan semua negara tanpa mengira ideologi mereka, kecuali jika sesuatu yang sangat ganas berlaku. Sekiranya mereka berperang, kami mungkin perlu memutuskan siapa yang akan menjadi sekutu kami. Tetapi pada masa ini, mereka nampaknya berada dalam keadaan tertekan, dan kami fikir kami tidak harus berdepan dengan mereka atau berpihak dalam pertikaian mereka terutamanya dengan Amerika Syarikat.

Mengenai rancangan untuk meletakkan jawatan sebagai PM

BB: Adakah Tun selesa untuk menyerahkan tampuk pemerintahan pada 2020? Adakah Tun yakin dengan Anwar Ibrahim sebagai pemimpin berikutnya, atau Tun mungkin berasa agak berat hati berhubung peralihan kuasa ini?

MM: Apa yang saya rasa tidak harus diambil kira. Hakikatnya ialah  saya sudah berjanji bahawa saya akan meletakkan jawatan dan beliau akan mengambil alih. Saya berpegang kepada janji itu.

BB: Apakah harapan Tun untuk Malaysia pada 2023 dan PR [Pilihan Raya Umum]Ke -15? Apakah yang Tun lihat sebagai bahagian yang paling penting dalam legasi Tun?

MM: Saya yakin kami masih boleh menang, Pakatan Harapan akan menang dalam pilihan raya itu, walaupun tidak sebegitu kuat seperti sebelum ini. Kami menerima sokongan dalam PRU14 kerana ramai yang tidak menyukai Datuk Seri Najib [bekas Perdana Menteri Najib Razak].

Sekiranya beliau tidak lagi terlibat mengetuai parti yang sekarang menjadi pembangkang, sekiranya beliau tidak terlibat, mereka mungkin mendapat semula sokongan, tetapi masih tidak cukup untuk memenangi pilihan raya umum kerana UMNO telah menjadi parti kecil. Ramai anggota mereka telahpun meninggalkan UMNO dan kebanyakan mereka sudah menyertai parti komponen kerajaan.

Saya tidak bimbangkan legasi saya. Saya hanya mahu bekerja sekuat yang boleh untuk membawa Malaysia kembali ke landasan yang betul.

BB: Berdasarkan kandungan media sosial, nampaknya ada sedikit kekeliruan kerana Najib sentiasa bertindak balas terhadap kerajaan.

MM: Najib masih bebas. Beliau tidak ditahan. Beliau bebas melakukan apa sahaja. Kami mendapati bahawa beliau mempunyai wang dan oleh itu, beliau boleh mempunyai pasukan siber yang akan bertindak balas melalui media sosial.

Dengan adanya media sosial, kami tidak boleh mengawalnya, dan itulah sebabnya kami mendengar pendapatnya walaupun beliau cuba menyalahkan kerajaan, tetapi kebanyakan tuduhannya terhadap Pakatan Harapan adalah akibat daripada perbuatannya.

Sebagai contoh, beliau menempah empat kapal peronda semasa pentadbiran beliau dan akibatnya kami kini terikat dengan kontrak, oleh itu, kami perlu membelinya. Beliau pula menegur kami, menyatakan bahawa ia bukanlah langkah tepat untuk membeli kapal dari China, sedangkan kontrak itu dibuat olehnya, jadi, nampaknya beliau seolah-olah lupa tentang apa yang telah dilakukannya, dan kami boleh mengatasinya.

Muatnaik komen

Tambah komen anda dengan mengisi borang di bawah dalam teks biasa. Komen diluluskan oleh moderator dan boleh disunting mengikut Syarat Penggunaan BeritaBenar. Komen tidak muncul dalam masa nyata. BeritaBenar tidak bertanggungjawab ke atas isi kandungan kiriman. Tolong hormati pendapat orang lain dan lapor ikut fakta.