Follow us

Tanjak, Sarong dan Pakaian Tradisional Sempena Sambutan Hari Malaysia

S. Mahfuz
Kuala Lumpur, Malaysia
2019-09-16
E-mel
Komen
Share

Sambutan Hari Malaysia di ibu negara Kuala Lumpur diwarnai dengan program “Keretapi Sarong 2019”, di mana rakyat Malaysia menunjukan patriotik kepada negara melalui pemakaian baju tradisional, kain sarong dan bertanjak menaiki keretapi menuju ke Dataran Merdeka.

Lebih 4,000 rakyat Malaysia membanjiri Dataran Merdeka dengan mengenakan baju tradisional daripada berbilang bangsa, berkain sarong pelbagai warna dan gaya, melangkah bangga, berarak melalui jalan-jalan yang sibuk di sekitar ibu negara untuk menyambut Hari Malaysia di kawasan dataran berkenaan sejak awal pagi lagi.

Mereka yang menyertai program 'Keretapi Sarong' juga berkempen memakai tanjak, berkumpul terlebih dahulu di stesen Masjid Jamek sebelum berjalan beramai-ramai menyanyikan lagu-lagu patriotik sekaligus menunjukkan kepelbagaian budaya dan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia.

Lima stesen MRT mengambil bahagian dalam program Keretapi Sarong itu dan perayaan Hari Malaysia disambut setiap 16 September.

Program Keretapi Sarong dianjurkan oleh kumpulan masyarakat tempatan Local Companion (LOCCO) sejak 2011. Tahun ini program itu merupakan yang ketiga diadakan dengan sokongan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya.

Lihat Laman Penuh